Turkistarhaus on kiellettävä kokonaan – ja pian

Tiesitkö, että Suomessa on toteutettu “turkiseläinten hyvinvoinnin parantamista” ja “eläinjalostukseen liittyvän eläinsuojelulainsäädännön toimeenpanon tehostamista” 71 000 €:n hankerahalla? Tavoitteena on ollut suunnitella ja toteuttaa toimenpiteitä, joilla pyritään eläinten hyvinvoinnin parantamiseen turkistiloilla sekä luodaan edellytyksiä haitallisesta eläinjalostuksesta johtuvien “hyvinvointiongelmien lievittämiseksi”. Taustalla ovat Eviran tarkastuksissa turkistiloilla ilmenneet ongelmat. Kettujen virikkeiden kehittäminen kuuluu Eviran ja Luonnonvarakeskuksen yhteishankkeeseen, joka tähtää “pienen mittakaavan toimilla eläinten hyvinvoinnin edistämiseen suomalaisilla turkistiloilla”.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Hannu T. Korhosen mukaan on “yleinen käsitys, että hylly ja virike-esine yhdessä parantavat kettujen hyvinvointia verrattuna tyhjään verkkohäkkiin”. Miten kukaan eläinten käyttäytymisestä ja biologiasta edes perusasiat tietävä ihminen voi väittää, että virikkeellistäminen parantaa näiden eläinten hyvinvointia? Miksi turkistarhauksen ympärillä käytävä keskustelu on vuodesta toiseen silottelua ja hyvinvointipesua?

On käsittämätöntä, että tällaisiin hankkeisiin upotetaan kymmeniä tuhansia euroja. Turkiseläinten hyvinvointiongelmat – puhuisin totuudellisemmin pahoinvointiongelmista – ovat ilmiselviä ja tutkittuja. Näiden yksilöiden perustarpeet eivät täyty, koska ne eivät voi liikkua, ne saavat ravintonsa mössönä ja niillä ei ole edes aina saatavilla vettä. Ne eivät voi luoda sosiaalisia suhteita eivätkä tutkia ympäristöään. Pienessä häkissä eläminen aiheuttaa käytöshäiriöitä stereotyyppisestä käyttäytymisestä apatiaan ja itsensä vahingoittamiseen. Häkkikettujen ja -minkkien yleisimpiä terveysongelmia liikalihavuuden ohella ovat tulehdukset, ripulit, puremat, kannibalismi ja stereotyyppinen käyttäytyminen. Eläimet eivät voi toteuttaa käyttäytymistarpeitaan. Kesyyntymättömyys aiheuttaa eläimissä jatkuvaa pelkoa ja stressiä.

Turkistarhaus on toistaiseksi laillista toimintaa, vaikka nykyinen eläinsuojelulaki sanoo näin: “Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet.” Jo vuonna 2001 Euroopan unionin tieteellisen komitean raportissa kritisoidaan turkistarhoja.

Turkistarhaus on perustellusti lain kirjaimen vastainen elinkeino. Silti sitä ei olla nykyisen hallituksen eläinvihamielisyyden vuoksi uudessa eläinlaissa kieltämässä. Turkistarhaus on kiellettävä kokonaan – ja pian. Virikepuheita ja hyvinvointihöpötyksiä on kuultu jo riittävästi.

Kuvan lähde: Oikeutta eläimille